miercuri, 17 februarie 2010

Ne prăbușim...



România ar trebui să funcționeze doar pe timp de vară. Asta ca să mai poată supraviețui câțiva ani de acum încolo. Suntem ca un castel care a fost odinioară strălucitor, dar de secole nu s-a mai îngrijit nimeni de el. În paragină. Structurile de rezistență încep să se clatine. Pereții, odată falnici și de neclintit, sunt invadați de igrasie. Grinzile, mâncate de carii. Tot ce-a rezistat de secole, în virtutea inerției, începe să se surpe.

Am văzut, deunăzi, Bucureștiul de sus. O aglomerare de linii și forme aiuristice. Acoperișuri poleite ale unor clădiri care odinioară făceau din el Micul Paris, sugrumate de blocuri aruncate la voia întâmplării, de betoane grosolane, de oțel și lumini alandala. Ca niște cristale swarovski într-un maldăr de gunoi. Nimic cochet, nimic estetic. Doar dezordine. Care zgârie retina.

Ne izolăm încet. Furia naturii e mai puternică decât noi. După ce trece urgia, rămân căi ferate în paragină, poduri care stau să cadă, drumuri ca după bombardament. Răspunsul de sus vine imediat. Nu sunt bani. Tot ce s-a construit, s-a construit acum mai bine de 20 de ani. De atunci am peticit, am astupat, am băgat sub preș.

Spitalele sunt gri. Nu sunt bani. Plajele se îngustează. Nu sunt bani. Drumurile pline de gropi. Nu sunt bani. Castelul Peleș, de vânzare. Cine să-l cumpere? Nu sunt bani. Paragină generală. Nu sunt bani. Criza asta a picat la țanc. Să acopere incompetența. Să mascheze prostia și rea voința. Să justifice indolența.

Oamenii sunt tot mai săraci. Și ce dacă? Nu sunt bani, n-ați auzit? Ce-ați fi vrut? Lux? Să vă plătiți chiriile la timp? Să aveți o mașină? Să vă schimbați pantofii, o dată la trei luni? Să plecați într-o excursie? Toate astea fără o mie de calcule? Deja vă întindeți.

Suntem cu toții într-un avion care se prăbușește. Pilotul automat pe care a mers vreo 20 de ani s-a stricat și el. Atâta că noi avem locurile din spate. Iar parașutele (sic!) sunt numai la Bussines Class. Scapă cine poate...

10 comentarii:

Alex spunea...

cine e de vina?

Magda spunea...

aia care n-au coix să puna mana pe maneta :)

Ema spunea...

noi am ales ce vrem, deja ...
asta am vrut, asta avem >

Georgescu spunea...

Ema, cine este acest "noi"?
Noi...românii?
Uite, de exemplu, eu sunt român și nu asta am ales și nu asta vreau!
Tu?
Magda?
Deci...cine suntem "noi"?

Cristina spunea...

@Ema
Existau alte variante mai bune? :)

Magda spunea...

@ema, georgescu. "Noi" suntem si cei care au ales ce e acum, dar si cei care au preferat sa inchida ochii, scarbiti, poate, inciudati, si sa iasa la iarba verde in ziua alegerilor. Sau sa mearga la un film. Tot "noi" suntem si cei care au renuntat.
"Noi" suntem cei care punem umarul la aceasta paragina generala. Fie ca ne comportam ca niste animale, sau ca nu-i sanctionam pe cei care o fac.
"Noi" renuntam in fiecare zi la tara asta. Bagandu-ne picioarele, plecand unde vedem cu ochii, incalcand si putinele reguli care ne-au mai ramas. De ce? Pentru ca toata lumea o face, oricum...

Georgescu spunea...

Magda, bun, am înțeles punctul tău de vedere.
Dar ce-ai spune dacă am pune bazele unui nou "noi".
Un "noi" care nu se complace cu situația în care se află (și pe care evident nu a ales-o).
Un "noi" care nu închide ochii,
care nu renunță,
care pune umărul la reconstrucția țării,
care nu acceptă,
care sancționează,
protestează,
se răzvrătește!
Un "noi" scrupulos, pretențios, PUTERNIC!

Tocmai asta este problema! Am aderat cu toții la "noi"-ul deja existent. Din comoditate sau poate "Pentru ca toata lumea o face, oricum...".

Iar cei care au refuzat să se alăture "lor" (The inimitable, collective "them") nu sunt altceva decât o cantitate neglijabilă care mai dă din când în când din clanță.

Cos spunea...

Bani ar fi, da' se duc pe parasutele de lux. Costa, dragele de ele, ce sa facem?
Tot ce putem spera e sa prinda avionul autostrada goala, sa aiba unde ateriza. Cum care autostrada?! Daca e vara...

paul spunea...

La mine nici parasuta de rezerva nu se mai deschide...

Dan H. spunea...

Ce-ar fi sa ne scoatem cu totii cetatenia pe eBay ?