vineri, 21 noiembrie 2008

Cum am salvat economia nationala





Primesc un mass message pe mail.


"Cumpăraţi Made in Romania tot ce se poate, de la orez pâna la chestii de uz casnic. Producătorii noştri au dificultăţi să exporte acum. Cu cât mai mulţi vor cumpăra produse romaneşti, măcar până trece criza, cu atât mai mult vor avea de lucru românii din puţinele fabrici care mai produc ceva în România şi vom trece mai uşor peste criză. Cumpărând un produs românesc se plătesc impozite, salarii, chirii, dobânzi. Nu poţi să le cumperi pe toate din afară, dar atunci când poţi alege... Ajutând Romania, ne ajutăm pe noi înşine".

Asa zice el. Ok, zic eu. Daca si Basescu vrea sa umble in Dacie in loc de Volkswagen, eu de ce n-as cumpara eugenii in loc de Biskrem? Gen.
Inarmata cu astfel de ganduri patriotice ma duc la supermarket. Lista mea de cumparaturi contine cel mai adesea cateva lucruri simple: nectar de portocale, iaurt, ceva dulce(dupa chef), tigari, seminte de dovleac (pe care le mananc cu tot cu coaja, dar asta e alta discutie), fructe...si alte alimente care sa imi dea iluzia ca mananc sanatos...sau ca mananc.(punct)
Cu ce m-am intors acasa? Un nectar indoielnic numit Fruttia, iaurt fara fructe...ca Napolact sau Covalact fac doar de astea naturale, trei Eugenii, mere romanesti...ca bananele nu cresc in livezile de prin Subcarpati. Eram cat pe-aci sa-mi cumpar si Frutti Fresh, dar m-am razgandit. Nu de alta dar...are acid si ne baloneaza!
La tigari a fost mai greu...cum nu vreau sa trec la Carpati, m-am hotarat sa raman la Kent...dar sa il cumpar mai rar...sa moara capra vecinului mai intai, cum s-ar spune!
Acum masina nu am sa o vand ca sa imi cumpar un Logan, dar voi incecra sa imi iau mai multe produse romanesti...ca sa salvez economia. Eu. Magda Bucur. Sa imi fiti recunoscatori dupa aia!

P.S.: Chiar am de gand sa intreprind un demers in privinta asta(nu cu salvatul economiei...am hotarat sa nu-mi scot inca superputerile la inaintare). O sa caut alternativele romanesti la majoritatea produselor pe care le folosim in viata de zi cu zi...sa vedem daca merita!
P.S.2: In Serbia, desigur, discriminarea pozitiva continua! :D



2 comentarii:

Anonim spunea...

funny..merita sa incercam!

Simion Alexandru spunea...

tu te gandesti sa salvezi Romania! Dar p u cine t salveaza? Se gandeste oare un domn sus pus...la tine,la noi....vai muritorii de foame nu au...! Nu! Ai votat? D c sa manank eugenie knd imi place biskrem? Alt gust..sa nu vb de calitate! D c sa beau frutti fresh...ink nu am dat google sa vad dk e 100% romaneasca firma..sigur sunt investitori straini, knd pot bea un santal...kre dsi produs la noi,are calitate! Shi tot asha....Suntem in criza nu? atunci de c mall-urile sunt pline,si vanzari de milioane! Romanul e km snob ce-i drept!Ar trebui sa spun...mandru k-s roman? nu e asa! Am fost p afara...shi diferenta porneste intai de la oameni,shi dupa de la tzara! Kum am aterizat p Otopeni..deja..bah tarane k sa n uzik kte injuraturi si multe altele! Recunosti si u...tot ce e important are un plus nu?